Japanske robotter giver omsorg til demente

Hvordan kan en robot give omsorg, undrer man sig måske over, når man hører, at et plejehjem har forsket og undersøgt, hvorledes robotter kan skabe tryghed og omsorg for demente borgere? Vi er vant til at teknologien kryber sig mere og mere ind i vores daglige gøremål og især i vores arbejdsliv. Teknologisk udvikling og robotter har skabt en effektivisering i erhvervslivet, som er stødt stigende. Det er de færreste, der efterhånden klager over, at post kommer digitalt og ikke i papirform, men de etiske dilemmaer kan opstå, når teknologi begynder at overtage for menneskelige egenskaber.

Men hvad nu, hvis det er fremtiden og løsningen i et velfærdssystem, som mangler hænder? ‘Lovot’ står for love og robot, som er et elektronisk kæledyr udviklet i Japan. En Lovot ligner en lille pingvin-bamse og er på størrelse med en typisk vase, man har stående i vindueskarmen. Konceptet er med en Lovot er dens sociale egenskaber, som er i stand til at kommunikere verbalt og/eller nonverbalt. Derudover kan den også tilpasse sin adfærd ud fra omgivelserne, og med disse sociale egenskaber vil man bruge den til at forbedre det sociale engagement hos demente borgere.

Forsøget med det elektroniske kæledyr er blevet etableret på demensplejecenter i Aalborg, Bjerringbro og Skive. Resultatet af forsøget, som foregik i 2020 og 2021, viste at 50 borgere oplevede tryghed og begyndte at tale, også med hinanden indbyrdes, men de var også mere rolige i situationer, hvor de normalt ville være vrede. Generelt fandt man den kunstige intelligens via robotterne for en succes og effektiv for borgerne, når borgerne havde brug for omsorgsfuld aflastning.

Så snart robotter erstatter menneskelig kontakt og følelser på den måde, man oplever i dette forsøg, så vil der hurtigere opstå en form for skepsis over for teknologien. Johnny Werther Henriksen har som konsulent og projektleder erfaring med at etablere og teste teknologiske løsninger i det danske sundhedsvæsen, herunder robotsystemer. Med sundhedsplatformens etablering opstod der også en del debat og kritik, men ofte handler de nye teknologiske ændringer om, at vi som samfund skal ændre os til de forandringer, som er en del af samfundets udvikling.

Skriv en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Kom igang